„Kulinarne potyczki”, inaczej lokalny MASTERCHEF – to nazwa konkursu zorganizowanego przez Klub Seniora w Wiercieniu Dużym wspólnie z Gminą Siemiatycze, 30 stycznia, dla dzieci i młodzieży, w ramach zajęć i spotkań FERIE ZIMOWE 2025.
Ideą przedsięwzięcia były warsztaty kulinarne. Ale oprócz nauki oraz zdobywania cennego doświadczenia związanego z przygotowywaniem posiłków wprowadzono smaczek rywalizacji, a więc i były nagrody. Młodzież, która dotarła do Klubu Seniora w Wiercieniu Dużym z szerokiej okolicy, została podzielona na cztery grupy, a zadaniem każdej z grup było przygotowanie dwóch potraw na bazie suto zastawionego stołu. Potrawy zaś były przyrządzane w ramach następujących haseł: „zdrowa kanapka – zdrowe śniadanie”, oraz „przekąski karnawałowe, czyli kruche i piękne faworki”. Efekt kulinarnych poczynań młodzieży okazał się piorunujący - wszystkie grupy zmieściły się w określonym czasie, zaś przygotowane jedzenie emanowało estetyką i dokładnością wykonania, przyciągając wzrok i zachęcając do degustacji. Komisja złożona z seniorów oceniała m.in.: dobór produktów, oryginalność prezentacji, warsztat pracy i przestrzeganie zasad higieny, oraz poprawność i estetykę nakrycia stołu. Przyznane punkty wyłoniły zwycięzców, ale tak naprawdę wszyscy uczestnicy warsztatów czuli się zwycięzcami, zbierając cenne doświadczenie i kulinarne porady.
Główny organizator – Klub Seniora w Wiercieniu Dużym.